Československá psychologie
Husova 4, 110 00 Praha 1, tel. (02) 24 220 979, l. 543
Metodické studie
Hodnocení raného vývoje dítěte: Metoda Kent Infant Development (KID) Scale v našich podmínkách
Kent Infant Development (KID) Scela je metoda, která k hodnocení raného vývoje dětí využívá údajů rodičů. Vyšetřili jsme jí dva soubory zdravých donošených dětí: 36 dětí longitudinálně v měsíčních intervalech od 1. do 14. měsíce a 695 dětí průřezově zhruba 50 dětí v každém měsíci od 1. do 14. měsíce.
Výsledky ukázaly, že metoda KID je dobře aplikovatelná v našich podmínkách: většinu položek (82,1 %) splňovaly české děti v přibližně stejném věku jako děti, které posuzovali autoři testu v USA. Proto pro užití testu v našich podmínkách (KID - CZ) byly provedeny jen menší úpravy v převedení skórů na vývojové věky. Věkové rozdíly, které jsme zjistili ve výskytu některých položek (17,9 %), jsou vysvětlitelné růzností podmínek, za kterých vyrůstají české a americké děti.
Dále výsledky ukázaly značnou spolehlivost testu. Navíc jsme ocenili výchovný význam testu: tím, že jsou rodiče vedeni všímat si podrobně vývoje svého dítěte, zvyšuje se jejich zájem o dítě a rozvíjí se jejich rodičovské chování.
Zavedení metody KID - CZ u nás by rozšířilo možnosti hodnocení raného vývoje zdravých i ohrožených dětí.
Klíčová slova: kojenci, raný vývoj, hodnocení rodičů, metoda KID
Procházková, Eva - Břicháček, Václav - Dittrichová, Jaroslava - Sobotková, Daniela - Reuter, Jeanette M. - Vondráček, Jiří (2001). Hodnocení raného vývoje dítěte: Metoda Kent Infant Development (KID) Scale v našich podmínkách. Československá psychologie, 45(1), 45-54.

Abstract not available.
Keywords: infants, early development, parents´reports, KID Scale