Československá psychologie
Husova 4, 110 00 Praha 1, tel. (02) 24 220 979, l. 543
Předběžná sdělení
Možnosti psychologické diagnostiky na základě dat kožní vodivosti během testu slovních asociací
Studie ověřuje rozdíly základních parametrů kožní vodivosti a ukazatelů elektrodermální lability mezi vzorky psychiatrických pacientů (12 probandů, převážně s dg. depresivní epizoda) a normálních osob (16 probandů). Všem pokusným osobám byl počítačově administrován test slovních asociací s délkou odpověďového intervalu 15 sekund, během něhož byly snímány hodnoty kožní vodivosti dlaňové oblasti nedominantní ruky. Podnětové protokoly byly složeny z 10 slov emočně záporných, 10 slov emočně kladných a 20 slov neutrálních tak, aby po neutrálním slově následovalo vždy emočně sycené slovo.
Statistická analýza ukazuje, že ačkoliv na kladné a neutrální podněty reagují pacienti změnami kožní vodivosti s menší amplitudou nežli normální probandi, v odpovědi na záporné podněty se obě skupiny neliší. Liší se nicméně v reakčních časech na tato slova, naznačujíce selhávání pacientů při adaptivním zpracování emočně konfliktogenního materiálu. Fourierovy transformace časových řad kožní vodivosti probandů dále odhalují - kromě experimentálně vyvolaných pravidelností - silnou periodicitu ve vysokofrekvenčním pásmu, v jejímž podílu na rozptylu dat se obě skupiny rovněž statisticky významně liší. Toto se ve vzorku pacientů projevuje jako větší počet pulzů kožní vodivosti s cca půlsekundovou periodou.
Klíčová slova: kožní vodivost, test slovních asociací, psychologická diagnostika, elektrodermální labilita
Šlechta, Petr (2001). Možnosti psychologické diagnostiky na základě dat kožní vodivosti během testu slovních asociací. Československá psychologie, 45(5), 460-469.

Abstract not available.
Keywords: skin conductance, word association test, psychological diagnostics, elektrodermal lability