Československá psychologie
Husova 4, 110 00 Praha 1, tel. (02) 24 220 979, l. 543
Výzkumné studie
Spiritualita českých vsokoškoláků - faktorově analytická sonda
Stať podává zprávu o konstrukci a předběžné verifikaci dotazníku spirituality na 108 studentech pražských humanitních a technických vysokých škol.
Faktorová analýza 30 položek naznačuje existenci tří faktorů. "Pohanská eko-spiritualita" zahrnuje spirituální prožitky ve vztahu k Zemi, úžas nad jednotlivinami přírody a prožitek propojenosti s lidskými generacemi. "Sounáležitost" odkazuje k prožitku souznění duší s blízkými, soucítění, respekt a odpovědnost k lidem i přírodninám. Faktor "transcendentálně mystický" se týká zkušenosti s "nejvyšší skutečností", očištění od vnitřního pošpinění, nekonečné úcty, hlubšího porozumění podstatě světa a sjednocení s veškerým životem. U všech tří aspektů spirituality lze najít souvislost s historickými náboženskými systémy a proudy, jejichž součástmi byly a jsou dosud.
Teoretické východisko a výsledky výzkumu jsou porovnány s Hoodovým dotazníkem mysticismu, Piedmontovou Spiritual Transcendence Scale, MacDonaldovým Expressions of Spirituality Inventory, s Index of Core Spiritual Experiences Kasse, Friedmana et al. a s dalšími dotazníky spirituality (Reker, Moberg).
Klíčová slova: spiritualita, mystika, ekologie, sounáležitost, transcendence
Říčan, Pavel - Janošová, Pavlína (2004). Spiritualita českých vsokoškoláků - faktorově analytická sonda . Československá psychologie, 48(2), 97-106 .

Abstract not available.
Keywords: spirituality, mysticism, ecology, belonging, transcendence