Československá psychologie
Husova 4, 110 00 Praha 1, tel. (02) 24 220 979, l. 543
Výzkumné studie
Subjektivní důležitost životních událostí a atribuční styl u vysokoškolských studentů
Článek vychází z poznatků atribučních teorií a podává dílčí výsledky šetření, které bylo zaměřeno na ověření vztahu mezi atribučním stylem vysokoškolských studentů, hladinou sebevědomí a výkonovou motivací. Byly použity tyto výzkumné metody: Škála sebevědomí, Dotazník motivace výkonu a Škála atribučního stylu.
Příspěvek je zaměřen na význam faktoru „subjektivní důležitosti“ životních událostí ve vztahu k atribučnímu stylu. Autorka vychází z poznatků kognitivně behaviorální terapie, které ukazují, že je třeba rozlišovat mezi obecným významem životní situace a jejím významem osobním a z Weinerova modelu výkonové motivace.
Autorka očekávala, že jedinci v pro ně subjektivně významných životních událostech směřují v atribučním stylu k internalitě, stabilitě a nespecifitě příčin. U mužů se tyto vztahy prokázaly jako statisticky významné v pozitivních životních událostech. Ženy v subjektivně důležitých situacích směřují ke stabilitě a nespecifitě příčin. Potvrzuje se, že jedinci s nižší hladinou sebevědomí, vyšší hladinou motivu výkonu a anxiety brzdící výkon vykazují v životních situacích Dotazníku atribučního stylu vyšší míru faktoru subjektivní důležitosti.
Klíčová slova: atribuční styl, kauzální faktory, subjektivní důležitost
Irena Plevová (2009). Subjektivní důležitost životních událostí a atribuční styl u vysokoškolských studentů. Československá psychologie, 53(1), 1-17.

Abstract not available.
Keywords: attribution style, causal factors, subjective importance